Warmtepomp

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp zorgt ervoor dat je op een duurzame manier het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Hierdoor wordt niet alleen het energielabel van de woning verhoogd, maar bespaar je ook fors op de energierekening.

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte, waardoor de inhoudt van de koelkast wordt gekoeld. Deze onttrokken warmte wordt met behulp van een koudemiddel aan de achterzijde van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. De warmtepomp doet dit precies andersom, deze onttrekt juist warmte uit de omgevingslucht, waarmee vervolgens wand en/of vloerdelen en tapwater wordt verwarmd.

 

warmtepomp

 

Uitleg warmtepomp schema

  1. Warmte wordt onttrokken uit de lucht
  2. Koudemiddel verdampt (al bij -20)
  3. Compressor verhoogt de druk
  4. Het verdampte koudemiddel wordt warm
  5. Warmte wordt afgegeven in de woning
  6. Damp condenseert en wordt weer vloeistof
  7. Vloeistof gaat terug naar de verdamper

Subsidies

Het is nu mogelijk om subsidie te ontvangen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Op deze manier wil de overheid duurzame energie investeringen stimuleren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het afhankelijk van het type warmtepomp, maar kan oplopen tot €2100,-. Benieuwd naar de mogelijkheden en subsidies? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 06-37313878.

Hybride installaties

Bij een hybride installatie wordt de warmtepomp aan de CV-ketel gekoppeld. De warmtepomp zorgt dan over het algemeen voor de warmte in huis en het warme tapwater.
Als het bijvoorbeeld erg koud is en de vraag naar warm water hoger is dan dat de warmtepomp op dat moment kan leveren, zal de Cv-ketel meteen bijspringen en het gat opvullen.
Op deze manier geniet je van alle voordelen die een warmtepomp te bieden heeft en ben je ten alle tijden zeker van warm water met de CV-ketel als back-up.

Prijzen

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type. Welk type je nodig hebt is dan weer afhankelijk van de grote van de woning en de mate waarin deze geïsoleerd is. Voor een middelgroot geïsoleerd huis zorgt een 8kW warmtepomp over het algemeen voor het beste rendement. Na aftrek van subsidie is deze warmtepomp leverbaar vanaf €6945,-. Deze kosten zijn inclusief installatie, 10 jaar garantie op de installatie en 5 jaar garantie van de fabrikant.

Keurmerken (Veiligheid)

Als je een warmtepompinstallatie aanschaft wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de plaatsing ervan juist verloopt. Door onze jarenlange ervaring met warmtepompinstallaties en de behaalde STEK-certificering, weet je zeker dat de installatie van IQ-Duurzaam goed en veilig verloopt.

Stek gecertificeerd

KvINL

Contact opnemen

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen?
Neem gerust contact met ons op via 06-37313878 of door middel van onderstaand contactformulier.