Warmtepomp

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Met een warmtepomp kun je op een duurzame manier je huis en warm water verwarmen. Een goed geïnstalleerde en afgestelde warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur afgifte systeem is in het gebruik veel zuiniger als een HR gasketel.
Hoeveel zuiniger is afhankelijk van de prijzen die je betaalt aan je stroom en gasleverancier.
Uit 1 m3 gas haal je ongeveer 9 kWh warmte. Een goed geinstalleerde lucht-water warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur afgifte systeem zoals vloerverwarming en of warmtepompconvectoren haalt uit 1 kWh stroom 4,5 kWh warmte. Met de prijs van 2 kWh stroom haal je dus hetzelfde aantal kWh warmte als met 1 m3 gas. Dit geldt bij verwarmen. Voor tapwater gebruik maakt de lucht-water warmtepomp van 1 kWh stroom 3 kWh warmte. Op deze manier kun je met de prijzen die je betaalt bij je energieleverancier zelf uitrekenen.
Als je dit lastig vindt kunnen wij hier uiteraard bij helpen.

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte, door het koude middel met een zeer laag kookpunt in de verdamper aan de binnenzijde van de koelkast te laten verdampen. Deze onttrokken warmte wordt met behulp van een compressor geconcentreerd, weer samengedrukt tot vloeistof en hierbij komt de ontrokken warmte vrij aan de achterzijde van de koelkast. Deze warmte wordt afgegeven aan de omgevingslucht. De warmtepomp doet dit precies andersom, deze onttrekt juist warmte uit de omgevingslucht, waarmee vervolgens de vloerverwarming of LTV radiatoren en tapwater worden verwarmd.

 

warmtepomp

Uitleg warmtepomp schema

  1. Warmte wordt onttrokken uit de lucht
  2. De ontrokken warmte uit de buitenlucht laat het koude middel verdampen(Dit is al mogelijk bij -25°C)
  3. Compressor verhoogt de druk en concentreert de onttrokken warmte
  4. In de condensor condenseert het koudemiddel hierbij komt de warmte vrij
  5. Deze warmte kan worden afgegeven in de woning of worden gebruikt om de tapwater boiler te verwarmen.
  6. Het gecondenseerde koude middel gaat als vloeistof naar het expansieventiel.
  7. Het Expansieventiel laat precies genoeg koudemiddel door om in de verdamper volledig te verdampen. Hier wordt weer warmte opgenomen uit de buitenlucht en gaat het gasvormig richting de compressor.

Rendement warmtepomp

De efficiëntie van een warmtepomp wordt aangegeven met de COP, dit staat voor Coëfficiënt of Performance. De warmtepomp Daikin Altherma 3 lucht-water warmtepomp heeft een jaargemiddelde SCOP heeft boven de 4,5. Dit wil zeggen dat er 1 kWh stroom nodig is om 4,5 kWh warmte te produceren. De volgende berekeningen geven aan wat de gemiddelde besparing is met een warmtepomp.

Type warmtepompen

Een warmtepomp moet de warmte die het gebruikt ergens aan onttrekken. De meeste bekende manieren zijn warmte onttrekken uit de grond en de buitenlucht. Naast deze type warmtepompen bestaat er ook een optie met PVT panelen, ook wel ‘energie dak’ genoemd. Deze oplossing wordt echter minder vaak toegepast vanwege de hoge kosten en vaak beperkte capaciteit.

Buitenlucht (lucht-water)
Een zogeheten lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Dit is mogelijk tot een buiten temperatuur van maar liefst -25 graden Celsius. Het grote voordeel van lucht-water systeem is dat er niet in de grond geboord hoeft te worden. Hier kunnen namelijk hoge kosten aan verbonden zijn, daarnaast moet voor het boren van tevoren een vergunning worden aangevraagd.
Gelukkig zorgen de nieuwste types lucht-water warmtepompen voor nagenoeg hetzelfde rendement als een brine-water warmtepomp. Dit type warmtepompen zijn leverbaar inclusief installatie vanaf €11000,- Hier gaat de RVO ISDE subsidie nog vanaf, deze is op dit moment (april 2022) bijvoorbeeld € 3150,00 voor een 8kW all electric warmtepomp. Deze gaat subsidie gaat nog van de eerder genoemde € 11000,00 af.
Voor het actuele subside bedrag zie www.rvo.nl.

Illustratie luchtwarmtepomp:

lucht warmtepomp

Grondwarmte (brine-water)
Een brine-water warmtepomp is een gesloten bron. Een grote lus gaat soms wel 160 meter de grond in om te verwarmen. De exacte diepte is afhankelijk van de desbetreffende bodem. Het grote voordeel van brine-water is dat je naast dat je de woning kan verwarmen deze ook passief kunt koelen. Door tevens te koelen in de zomer wordt er weer warmte naar de bron gebracht waarmee er s’winters een beter rendement behaalt wordt. Het nadeel van deze oplossing is dat het relatief duur is. Afhankelijk van de diepte die geboord moet worden kosten een brine-water warmtepomp en bron samene minimaal € 25000,-

Illustratie grondwarmtepomp:

grond warmtepomp

Geluidproductie

Warmtepompen zijn de laatste tijd veel in het nieuws. In de meeste gevallen natuurlijk positief omdat een warmtepomp maandelijks veel geld kan besparen en het een duurzame manier van verwarmen is. Maar er wordt ook veel gesproken over het geluid dat een warmtepomp produceert. Het geluid dat een warmtepomp produceert is afhankelijk van het merk, tevens zegt het aantal DB niet alles over de mogelijke hinderlijkheid ervan. Wanneer het buitendeel van de warmtepomp juist wordt geplaatst zal er geen sprake zijn van overlast geen sprake. Indien gewenst laten wij je graag een aantal van onze gerealiseerde projecten zien waarin je het zelf kan beoordelen.

All-Electric: geen gas meer nodig

Bij een warmtepompinstallatie in een goed geïsoleerde woning die voorzien is van een laagtemperatuur verwarming is het mogelijk om volledig van het gas af te gaan.

De netwerk kosten en het vastrecht voor gas kunnen volledig komen te vervallen. De netwerkkosten bij Enexis zijn € 168,53 (G4 en G6 aansluiting tot 4000 m3 per jaar). Voor het meest actuele tarief kunt u kijken op enexis.nl. Het vastrecht tarief is afhankelijk van de energieleverancier waarbij je bent aangesloten, gemiddeld komen deze kosten neer op €75,- per jaar.

Om de beloofde rendementen te halen is het belangrijk dat de aanvoer temperatuur van de verwarming maximaal 35 graden is. Dit betekend dat er een vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren nodig zijn. De huidige generatie warmtepompen kunnen verwarmen tot een aanvoer temperatuur van 58 graden zonder het elektrisch element aan te spreken. Het elektrisch element wordt alleen nog gebruikt voor eventueel anti-legionella progrogramma of als back-up bij een calamiteit.

Een warmtepomp op een hoog temperatuur systeem aansluiten is mogelijk, het rendement zal wel minder goed zijn als bij een laag temperatuur afgifte systeem. Ook kan een hybride warmtepomp kan hier een uitkomst zijn.

Bij het toepassen van een warmtepomp in bestaande bouw is het vaak noodzakelijk om na te isoleren. Wanneer dit niet haalbaar of te kostbaar is kan een hybride warmtepomp een betere optie zijn.

Hybride installaties

Bij een hybride installatie wordt de warmtepomp aan de CV-ketel gekoppeld. De warmtepomp voorziet dan in het grootste gedeelte van de warmtevraag de ketel kan bijspringen wanneer noodzakelijk en zorgt voor het warme tapwater.
Als het bijvoorbeeld erg koud is en de vraag naar warm water hoger is dan dat de warmtepomp op dat moment kan leveren, zal de Cv-ketel meteen bijspringen en het gat opvullen.
Op deze manier geniet je van alle voordelen die een warmtepomp te bieden heeft en ben je ten alle tijden zeker van verwarming en warm water met de CV-ketel als back-up.

Kosten

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type. Welk type je nodig hebt is dan weer afhankelijk van de grote van de woning en de mate waarin deze geïsoleerd is. Voor een middelgroot geïsoleerd huis zorgt een 8kW warmtepomp over het algemeen voor het beste rendement. Deze warmtepomp leverbaar vanaf €8500,-. Deze kosten zijn inclusief installatie, 2 jaar garantie op de installatie en 5 jaar garantie van de fabrikant. De RVO ISDE Subsidie gaat hier nog af. (Op dit moment april 2022 zit er op een hybride warmtepomp van 8kW bijvoorbeeld € 2850,00 RVO ISDE subsidie, kijk voor de actuele subsidie op site van het RVO)

Subsidies

Het is nu mogelijk om subsidie te ontvangen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Op deze manier wil de overheid duurzame energie investeringen stimuleren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het afhankelijk van het type warmtepomp, maar kan oplopen tot € 3500,- Op een 8kW all electric warmtepomp zit bijvoorbeeld € 3150,00 RVO ISDE subsidie.

Het RVO verstrekt de ISDE subsidie voor o.a. warmtepompen op www.rvo.nl staat een lijst met merken en types welke in aanmerking komen voor de ISDE subsidie.

Benieuwd naar de mogelijkheden en subsidies? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier

Waarom IQ Duurzaam

IQ-Duurzaam heeft de installatie volledig in eigen beheer, hierdoor kunnen wij kunnen wij kwalitatieve installaties garanderen.

Contact opnemen

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen?
Neem gerust contact met ons op via info@iq-duurzaam.nl

Op dit moment kunnen wij door de extreme drukte geen nieuwe aanvragen in behandeling nemen, onze excuses hiervoor.